Anneke van giersbergen acoustic live Kastoria , prague cafe 9 / 5 /15


Σπουδαίος μήνας ο φετινός Μάιος, μιας και θα είχα την μεγάλη τύχη να δω και να ακούσω και πάλι την αγαπημένη μου Anneke van giersbergen ,σε ακουστικό στυλ αυτή τη φορά.
Το ιδιαίτερο της υπόθεσης όμως είναι πως είχα κανονίσει έτσι την κατάσταση , ώστε να καταφέρω να την απολαύσω δυο φορές ,στην πανέμορφη Καστοριά , αλλά και στην συμπρωτεύουσα.


Πραγματικά ,ήδη από τη εποχή που έγινα fan των the Gathering , δεν υπήρχε μουσικός που θα  ήθελα να συναντήσω περισσότερο από την Anneke (κάτι που δεν έχει αλλάξει έως σήμερα), γι’αυτό και κάθε φορά που συμβαίνει είναι σαν εκπληρώνεται το όνειρο για πρώτη φορά.

Έτσι λοιπόν, φτάνοντας στην Καστοριά νωρίς το μεσημέρι, μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ,μιας και συναντήσαμε την Anneke  έξω από τον χώρο που θα γινόταν το live.
Αφού μας χαιρέτησε ευγενικά και την καλωσορίσαμε , την αφήσαμε να πάει να ξεκουραστεί μιας και η μέρα (αλλά και η νύχτα) ήταν μεγάλη για όλους.

H βραδιά ξεκίνησε με τους τοπικούς και ήδη αρκετά γνωστούς, gothic rockersscars of tears”.
Συγκρότημα το οποίο έχει μια “παράδοση” θα λέγαμε με την Anneke,μιας και  θα “άνοιγε “ συναυλία της για τρίτη φορά, απέδωσαν αρκετά καλά το υλικό τους, παίζοντας κομμάτια από το πρόσφατο ντεμπούτο τους (“sos”,”tear my scar” κλπ) καθώς και μια-δυο διασκευές.
Ίσως να έφταιγε το προχωρημένο της ώρας και της γενικότερης κούρασης μου, ίσως λόγω του ακουστικού της υπόθεσης, προσωπικά  μου άρεσαν περισσότερο τις δυο προηγούμενες φορές που τους είδα με Anneke ,παρότι και αυτή τη φορά, απέδωσαν ομολογουμένως  πολύ καλά. 


Κατά τις 11 και μέσα σε ένα γενικό χειροκρότημα ανέβηκε στην σκηνή η Anneke και αφού χαιρέτησε ,άρχισε αμέσως τις πρώτες νότες του “my electricity” από την εποχή των “the gathering”.
Ο κόσμος ευτυχώς πολύς (περίπου 200 άτομα), αλλά αυτό που επικρατεί στο χώρο, είναι δυστυχώς απερίγραπτο…
Οι περισσότεροι μιλούσαν μεταξύ τους, άλλοι τσούγκριζαν τα ποτήρια τους, ενώ άλλοι έβγαιναν ασταμάτητα “selfie”,ώστε να δείξουν στους “φίλους” τους που βρίσκονταν..
Η Anneke προσπαθούσε να παραμείνει απτόητη και πραγματικά έκανε κατάθεση ψυχής, τουλάχιστον για αυτούς που είχαν απορροφηθεί από την απίστευτη φωνή  και παρουσία της.
Έπαιξε  αρκετές διασκευές, όπως σε Pink Floyd, Bruce Springsteen ,Chris Isaak , αλλά και το κλασικό “Jolene” από dolly parton, σε κάποιες από τις οποίες ο κόσμος ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα θερμά.
Η ερμηνεία της απίστευτη σε όλα και εδώ καταλαβαίνει κανείς ,ότι οτιδήποτε και να τραγουδήσει αυτός ο άνθρωπος το κάνει υπέροχο.
Σκόπιμα δεν θα σχολιάσω εκτενέστερα το κεφάλαιο διασκευές, καθώς , θεωρώ ότι κάποιες από αυτές έπαιξαν το ρολό του “διασκεδαστή” για τους “περαστικούς” , αλλά  και προτιμώ να εστιάσω στα δικά της κομμάτια.


Πράγματι από gathering έπαιξε ακόμη το “locked away” ενώ από τα πρώτα της σόλο βήματα ως “agua de annique” , ακούσαμε τα σπουδαία “beautiful one”,”wonder” αλλά και το υπέροχο “day after yesterday” πού όπως μας είπε, το παίζει μετά από πολύ καιρό.
Το συγκινητικό “circles” ήταν ίσως η καλύτερη στιγμή του live και το μοναδικό κομμάτι από τα δυο τελευταία σόλο άλμπουμ της , ενώ η βραδιά έκλεισε με το “drowning man” από u2 σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκτέλεση.

Το σετ σαφώς, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά την αποκλειστική ευθύνη για αυτό την έχει εξολοκλήρου το κοινό με την συμπεριφορά του.
Όσοι είχαμε πάει για να απολαύσουμε την Anneke , φύγαμε με ένα πλατύ χαμόγελο για άλλη μια φορά και σίγουρα συγκινημένοι από το συναίσθημα που παραδοσιακά βγάζει αυτή η γυναικά στη σκηνή.

Μετά το τέλος του σετ, κάθισε και πάλι με τον κόσμο για φωτογραφίες ,υπογραφές κλπ, δείχνοντας και πάλι ήθος και ευγένεια .

Συνολικά μιλάμε για μια πολύ όμορφη βραδιά και μια φοβερή διοργάνωση, με αρκετό κόσμο , με t-shirts σε πολύ καλές τιμές και το support σχήμα πολύ καλό.
Στα θετικά επίσης και  ο πολύ όμορφος χώρος ("prague") στο εμπορικό κέντρο της πόλης.  

Όμως  αρνητικός παράγοντας ήταν η στάση του κόσμου απέναντι σε αυτή την μεγάλη μουσική προσωπικότητα.
Ακόμα και αν κάποιους δεν τους ένοιαζε ιδιαίτερα, θα έπρεπε να σεβαστούν τον καλλιτέχνη κάνοντας την απαιτούμενη ησυχία, την στιγμή μάλιστα που η εμφάνιση ήταν ακουστικού χαρακτήρα και τα πάντα ακούγονταν.
Επίσης  το live θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, μιας και ο μοναδικός λόγος καθυστέρησης φαίνεται να ήταν η “άνεση” που προσέφερε η ίδια η μέρα (Σάββατο).

Πάντως το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό και ελπίζουμε σε ανάλογη διοργάνωση την επόμενη φορά  που θα μας επισκεφτεί η Anneke ,ώστε να ξανα-ανηφορήσουμε προς την όμορφη καστοριά…

ΥΓ: ευχαριστούμε τον διοργανωτή Ζήση, για την κράτηση εισιτηρίων αλλά και για την πολύ καλή επικοινωνία!


ΥΓ2: Πάρη, καλή τύχη φίλε…


Γιώργος "Marooned"



2 σχόλια: