The Gathering “Mandylion”


 


Πριν την κυκλοφορία:

Βρισκόμαστε στο έτος 1993 και οι gathering χωρίζουν τους δρόμους τους με τους τραγουδιστές του almost a dance (Niels Duffhues και Martine van Loon).

Οι εναπομείναντες Hans Rutten , Hugo Prinsen , Jelmer Wiersma , René Rutten και Frank Boeijen , ξεκινώντας από το μηδέν, συνθέτουν ολόκληρο το νέο άλμπουμ instrumental, μέχρι να βρουν την κατάλληλη φωνή για το υλικό τους.

Και την βρήκαν στο πρόσωπο της Anneke Van Giersbergen.

Η Anneke με την φανταστική φωνή της ,αλλά και την θετική της παρουσία ολοκλήρωσε το παζλ και εκτόξευσε καλλιτεχνικά τους the gathering στην κορυφή του ατμοσφαιρικού metal (και αργότερα rock),κάνοντας ταυτόχρονα τον εαυτό της σύμβολο.

Το άλμπουμ:

Το 1995 κυκλοφορεί το mandylion σε παραγωγή του Siggi Bemm και Waldemar Sorychta και κάνει αμέσως αίσθηση τόσο για την σπουδαία φωνή της Anneke, όσο και για τον συνθετικό οίστρο ολοκλήρου του γκρουπ.

Ο δίσκος ξεκινά με ένα από τα πιο κλασικά και heavy κομμάτια των gathering,το strange machines.
Τα κιθαριστικά doom riffs δίνουν την θέση τους σε μια μαγευτική ερμηνεία από την Anneke και αμέσως το καθιστούν ως ένα από τα πιο αγαπημένα gathering κομμάτια ,το οποίο δύσκολα θα βγει από το σετλιστ των επόμενων περιοδειών του γκρουπ.

Οι στίχοι, απλοί και κατανοητοί ,μιλούν για την επιθυμία εύρεσης μιας “παράξενης (χρονο - ) μηχανής”, ώστε να υπήρχε η δυνατότητα παρεύρεσης σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας.

Το επόμενο κομμάτι είναι το εξίσου κλασικό Eleanor (ίσως και το πιο αγαπημένο του γράφοντος).
Μιλάμε για ένα σπουδαίο κομμάτι περίπου 7 λεπτών με παρά πολλές εναλλαγές στον ρυθμό, παθιασμένη ερμηνεία από την Anneke , εκπληκτικά riffs , και υπεροχές μπασογραμμες.

Οι στίχοι φαίνεται να μιλούν για ένα διπρόσωπο άνθρωπο, κατακρίνοντας τον σε πρώτο πρόσωπο.
Ωστόσο, ο τίτλος δεν σχετίζεται με τους στίχους του τραγουδιού.

Στο in motion part 1 που ακολουθεί, οι ρυθμοί πέφτουν, σε ένα συγκλονιστικό ,ατμοσφαιρικό κομμάτι, ενώ η μελαγχολία είναι διάχυτη σε κάθε σημείο του τραγουδιού …

Επόμενο τραγούδι είναι το leaves, το οποίο είναι και αυτό ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του δίσκου. ξεκινά ήρεμα με τις doom κιθάρες να μπαίνουν στην συνεχεία με ένα όμορφο instrumental σημείο στην μέση του τραγουδιού, ενώ το mandylion που ακολουθεί, ένα instrumental κομμάτι με κάποια ηλεκτρονικά εφε, κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή, αν και μάλλον λειτουργεί σαν μια μεγάλη εισαγωγή για…

..το sand and mercury.
Αναμφίβολα το πιο επικό κομμάτι του άλμπουμ, η διάρκεια του οποίου αγγίζει τα 10 λεπτά ,στα οποία οι gathering ξεδιπλώνουν όλο το μεγαλείο τους.
Σχεδόν instrumental στα περισσότερα από τα λεπτά της διαρκείας του , η μουσική περνάει από διαφορά στάδια με ένα κοινό παρονομαστή : την μελαγχολία.
Η Anneke “μπαίνει” στα τελευταία λεπτά, και ένα αποσπάσιμα ομιλίας του tolkien ,”κλείνει” μαγικά ένα τραγούδι το οποίο έχει θέμα την απώλεια…

Ο δίσκος τελειώνει με φανταστικό τρόπο ,με το in motion part 2.
Κλασικό κομμάτι και αυτό, μας μεταφέρει θεματικά στο πρώτο μέρος ,ενώ κάποια στιγμή ακούγεται και το ρεφρέν του πρώτου in motion

Συνολικά μιλάμε για ένα εκπληκτικό δίσκο,ένα απαράμιλλο άλμπουμ, που από την παραγωγή , το εξώφυλλο, μέχρι και την τελευταία του νότα, ξεχειλίζει από έμπνευση και συναίσθημα.
Όπως απέδειξε όμως και η ιστορία , το mandylion ήταν «απλά» ο δίσκος που θα οπλίσει τους gathering με θέληση και ικανότητα , για ανάλογη ποιοτικά συνέχεια..





Οι εκδόσεις του mandylion σε cd:


1) πρώτη εκδοση1995 century media records



2) δεύτερη έκδοση 2005 century media records

για τα 10 χρονιά mandylion, σε διπλό cd και με χρυσό φόντο στο εξώφυλλο.

Το δεύτερο cd ,περιείχε τα demo προπαραγωγης του δίσκου και είναι οι πρώτες ηχογραφήσεις της Anneke με την μπάντα.

Το όμορφο instrumental κομμάτι solar grinder, δεν μπήκε στο δίσκο και βρίσκεται μόνο εδώ.



3) τρίτη έκδοση 2013 century media records

επετειακή για τα 25 χρονιά της century media.

Περιέχει το άλμπουμ και bonus cd το soundtrack του in motion DVD (μπήκε και στο sand  and  mercury box set του 2007).



Οι εκδόσεις του mandylion σε LP:


1) Πρώτη έκδοση 1995 century media records

Picture disc περιορισμένο σε 1500 κόπιες.



2) δεύτερη έκδοση 2010 svart records

Gatefold, με χρυσό φόντο στο εξώφυλλο, διάφανο καφέ βινύλιο, περιορισμένο σε 500 κόπιες


3) τρίτη έκδοση 2013 svart records

Gatefold με χρυσό φόντο, επανέκδοση της προηγούμενης έκδοσης σε διπλό μαύρο βινυλιο,    υψηλής ευκρίνειας 45 στροφών , περιορισμένο σε 500 κόπιες + 80 κόπιες σε καφέ σκούρο




Singles:


"strange machines"   cd single century media records

Eκτός από την αυθεντική και μια συντετμημένη έκδοση του ομώνυμου τραγουδιού, περιέχει τα ακυκλοφόρητα b-sides In Motion #1 και Leaves σε live ηχογράφηση από την περιοδεία του mandylion.

Είναι απλά, οι καλύτερες live ηχογραφήσεις των συγκεκριμένων τραγουδιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μορφή βινυλίου, κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια αργότερα (2013) όταν η συλλογή “accessories and rarities” , κυκλοφόρησε σε lp από την floga records.




"adrenaline / leaves"  cd single century media records

θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα “double a -side” single, με το φανταστικό adrenaline να παίρνει «credit» ομώνυμου τραγουδιού όπως και το leaves.

Σύμφωνα με το ένθετο του “accessories and rarities”, ο drummer hans rutten ,δηλώνει πως η σύνθεση και η ηχογράφηση του adrenaline, έγινε με σκοπό την άμεση κυκλοφορία ενός πιο γρήγορου τραγουδιού για τις φεστιβαλ εμφάνισης της μπάντας, μιας και το περισσότερο υλικό που είχαν ήταν αρκετά mid tempo.

Το single επίσης περιέχει και μια πρώιμη ηχογράφηση του third chance, που θα συναντήσουμε σε διαφορετική εκτέλεση στο επόμενο άλμπουμ, nighttime birds.

Η συγκεκριμένη έκδοση, πιθανόν να είναι και η καλύτερη που έχει κυκλοφορήσει.

Παρομοίως με τα b – sides του strange machines cd single , και αυτά τα b-sides κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια αργότερα (2013) σε βινυλιο , όταν η συλλογή “accessories and rarities” ,κυκλοφόρησε σε lp από την floga records.




Γιώργος "Marooned"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου