The Gentle Storm “The Diary”


Η συνεργασία της Anneke van Giersbergen με τον Arjen lucassen κρατά αρκετά χρόνια τώρα, από την εποχή που η Anneke έκανε guest φωνητικά στο άλμπουμ των Ayreon ,”into the electric castle”, το 1998.
Αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε και το 2008 στο "01011001" άλμπουμ των Ayreon, οπού η Anneke είχε αναλάβει και πάλι κάποια φωνητικά.
Δεν θα αποτελούσε έκπληξη λοιπόν να βλέπαμε κάποια στιγμή τους δυο μουσικούς να συνεργάζονταν και πάλι, τουλάχιστον υπό την μορφή μιας ακόμη guest εμφάνισης από την Anneke σε άλμπουμ του Arjen.
Αυτό όμως που με χαροποίησε ιδιαίτερα, είναι ότι δεν ανακοίνωσαν απλώς κάποια guest εμφάνιση, αλλά οι δυο Ολλανδοί μουσικοί, δημιούργησαν ένα νέο project/group , στο οποίο θα τραγουδά  εξ ‘ολοκλήρου η Anneke.
Το όνομα αυτού;
The Gentle Storm.

Πραγματικά, από την μέρα που αποχώρησε από τους the gathering , η Anneke έδειξε ιδιαίτερα δραστήρια, και από το 2007 μέχρι το 2013 έχει κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ καθώς και ένα live, κάνοντας μάλιστα και αρκετές guest συμμετοχές, πιο γνωστές και σημαντικότερες εξ’ αυτών , αυτές σε δίσκους του  Devin Townsend.
Παρότι  ικανοποιημένος από τα άλμπουμ που έβγαλε σε αυτό το διάστημα (και κυρίως με τα “air” και “everything is changing”) , δεν μπορώ να κρύψω την μεγάλη μου χαρά, που η αγαπημένη αυτή φωνή , θα συμμετείχε μετά από αρκετά χρόνια σε ένα metal project.

Το άλμπουμ είναι διπλό και περιέχει τα ίδια κομμάτια δυο φορές , σε διαφορετική εκδοχή.
Το πρώτο cd  (“gentle version”) περιέχει το άλμπουμ στην ακουστική / folk εκδοχή του , ενώ το δεύτερο  (“storm version”) στην metal μορφή του.

STORM version:

Από την στιγμή που μπαίνουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του “endless sea” δεν μπορείς παρά να αφεθείς στην μαγεία αυτού του εκπληκτικού άλμπουμ.
Η Anneke κάνει ανατριχιαστικές ερμηνείες, ενώ ο Arjen γραφεί καταπληκτικά τραγούδια, έχοντας πάντα κατά νου την φοβερή φωνή που έχει διπλά του.
Πράγματι, ο δίσκος παρ’ολη την επική διάθεση του, δεν είναι καταιγιστικός , ούτε και περιέχει «λαβύρινθους» , ενώ ακόμη και η storm εκδοχή , μοιράζει ισόποσα τις metal και τις folk διαθέσεις των δημιουργών της.

Αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από το  heart of Amsterdam” που ακολουθεί, το οποίο καθηλώνει με την folk κατεύθυνση του και το σπουδαίο refrain του, ενώ το “the greatest love” μας συγκινεί με την κορυφαία αυτή ερμηνεία, αλλά και τα υπέροχα instrumental σημεία του.
Το “shores of India” είναι πολύ εύκολα μέσα στις καλύτερες στιγμές του δίσκου, εντυπωσιάζοντας με τις ανατολίτικες κλίμακες και τα progressive riffs του, ενώ το επικό “cape of storms” ξεκινά αργά για να ανεβάσει ταχύτητες κάπου στην μέση, θυμίζοντας μας ερμηνείες της Anneke από το παρελθόν…
Από το δίσκο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πιο «ήρεμες» στιγμές, όπως το “the moment” , το οποίο ,άνετα θα λέγαμε, είναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια του άλμπουμ, ένα καταπληκτικό τραγούδι , μια μεγαλειώδης μπαλάντα,  όπου το μελαγχολικό συναίσθημα κυριαρχεί , ενώ σε πλήρη αντίθεση το “the storm” που «μπαίνει», είναι η πιο «καταιγιστική» (storm) , heavy metal στιγμή του δίσκου, ,με αρκετές αλλαγές, ένταση και υπέροχες γέφυρες με χορωδιακά σημεία.
Το “eyes of michiel” είναι μια ακόμη υπέροχη σύνθεση, ενώ τα καταπληκτικά “brightest light” και “new horizons” , ξεχωρίζουν για την επική διάθεση τους.

Το άλμπουμ κλείνει περίπου όπως ξεκίνησε , με ένα ηχητικό κολλάζ , αποτελούμενο από το intro του “endless sea” και το “moment”, με την Anneke να διηγείται το τέλος της ιστορίας.
 


GENTLE version:

Σκόπιμα διάλεξα να κάνω την παρουσίαση αυτού του δίσκου με βάση την “storm” εκδοχή του, καθώς ,τουλάχιστον για μένα, είναι ξεκάθαρο πως αυτός είναι ο «πρωταγωνιστής» του διπλού αυτού πακέτου.
Χωρίς να μειώνω ούτε στο ελάχιστο την αξία της “gentle version”, είναι σίγουρο πως παίζει τον ρολό του “bonus disc” , περιέχοντας τις εναλλακτικές εκδόσεις του έτερου δίσκου και όχι το αντίθετο.
Αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Όσοι το πλησιάσουν με το σκεπτικό ότι θα ακούσουν απλές , ακουστικές εκδοχές του “storm” δίσκου, θα πέσουν σίγουρα έξω.
Σε αυτό το δίσκο υπάρχουν πάνω από σαράντα όργανα, οι ενορχηστρώσεις είναι πλούσιες και το αποτέλεσμα  τόσο προσεγμένο,  που σίγουρα ακόμη και αν είχε κυκλοφορήσει ως μονάδα, θα προκαλούσε και πάλι το ενδιαφέρον.


Όσον αφορά το στιχουργικό περιεχόμενο, δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο παρά θαυμάσω για άλλη μια φορά το μοναδικό ταλέντο της Anneke στο να γράφει σπουδαίους στίχους.
Όχι ότι το είχαμε ξεχάσει βέβαια, καθώς κυρίως στους δίσκους  των The Gathering , έχει γράψει πραγματικά φοβερούς στίχους, απλά σε πρόσφατους σόλο δίσκους της οι στίχοι ήταν πιο «απλοί», συνοδεύοντας το ανάλογο μουσικό περιεχόμενο.
Εδώ ο δίσκος είναι concept και μας μεταφέρει στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, περιγράφοντας μας την ιστορία ενός ζευγαριού , όπου ο άντρας είναι ναυτικός και επικοινωνούν μονό μέσω γραμμάτων, ενώ η ιστορία κινείται με βάση το ημερολόγιο της γυναίκας.
Σε τελείως διαφορετικό στιχουργικό στυλ, από ότι μέχρι τώρα μας είχε δείξει η Anneke, εδώ ασχολείται για πρώτη φορά τόσο έντονα με την μυθοπλασία και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Πέρα από την γενικότερη πλοκή, αυτό που με κέρδισε περισσότερο, είναι ο τρόπος που μας περιγράφεται το σκηνικό της ιστορίας .


Συνολικά μιλάμε για ένα αριστούργημα.
Από το σπουδαίο μουσικό του περιεχόμενο , το εξώφυλλο, το digipack μέχρι και το υπέροχο booklet , μιλάμε για ένα καταπληκτικό πακέτο.
Tην παραγωγή  και την μιξη την έκανε ο ίδιος Lucassen και είναι εξαιρετική, αν και θα προτιμούσα το μπάσο σε διαφορετική θέση στη μίξη.
Αλλά αυτά είναι μικροπράγματα.
O Arjen έγραψε εκπληκτικά κομμάτια και σκόπιμα «περιόρισε» (όχι τελείως) τις progressive διαθέσεις του, με σκοπό να αφήσει την Anneke να μεγαλουργήσει σε ένα δίσκο, που μάλλον είναι η καλύτερη δουλειά της από την εποχή των the gathering.

Ελπίζουμε σίγουρα σε ανάλογη συνεχεία και να μην είναι απλώς ένα one-off project.





ΥΓ: Τα βίντεο για το “heart of Amsterdam” και ”shores of India  παρουσιάζουν τις edit εκδόσεις των τραγουδιών , σε σχέση με τις ολοκληρωμένες  που περιέχονται στο άλμπουμ

YΓ2: Μπορεί  ο Arjen lucassen να έχει «κόψει» τις συναυλίες εδώ και χρόνια , αλλά η Anneke αποφάσισε να “βγάλει” τους gentle storm σε περιοδεία.
Με εξαίρεση κάποια μετρημένα ακουστικά show που έδωσε με τον Arjen , τα υπόλοιπα είναι full metal show και οι μουσικοί που την πλαισιώνουν είναι οι εξής:
Joost van den Broek, Johan van Stratum, Ferry Duijsens, Ed warby, Merel Bechtold και Marcela bovio (backing vocals).


Γιώργος "Marooned"



1 σχόλιο: