Anneke Van Giersbergen - Agua De Annique "Day After Yesterday" Box Set


Συνήθως τα box sets απευθύνονται κυρίως στους «βαμμένους» οπαδούς ενός μουσικού (συγκροτήματος) που θα ενδιαφερθούν για κάτι πιο περιποιημένο/συλλεκτικό από την αγαπημένη τους μπάντα και ειδικά σε περίπτωση που αυτά περιέχουν σπάνιο ή ακυκλοφόρητο υλικό, και  μια (ίσως) όμορφη συσκευασία .

Αλλά σε περιπτώσεις σαν και αυτή , εκτός των fans, η απόκτηση του “day after yesterday αφορά πιθανόν και πιο «περαστικούς» ακροατές, μιας και συγκεντρώνει τους τέσσερις πρώτους σόλο δίσκους που έβγαλε η Anneke , κάτω από το όνομα “agua de annique”.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι ακριβώς περιέχει αυτό box set.

(*σημείωση* παρακάτω ακολουθεί και μια ελαφρώς εκτενής παρουσίαση των δίσκων που δεν έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί στο blog μας)


Το πρώτο δισκάκι είναι το “air” άλμπουμ (2007) , το οποίο είναι και το καλύτερο άλμπουμ αυτού του πακέτου  (αλλά και όλης της μετά-gathering πορείας της Anneke, μέχρι το “gentle storm”) .
Με την ατμόσφαιρα παρούσα και τις ballad-style συνθέσεις του, κερδίζει τον ακροατή και αποτελεί  ότι πιο κοντινό ηχητικά έχει κυκλοφορήσει η Anneke, στο στυλ της πρώην μπάντας της.
Πλήρης παρουσίαση του δίσκου από εδώ.





Το δεύτερο άλμπουμ είναι το “pure air” το οποίο είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 2009.
Πρόκειται για ένα όμορφο ακουστικό άλμπουμ , το οποίο περιέχει κάποια κομμάτια από τον πρώτο δίσκο σε ακουστική μορφή ,αλλά και διάφορες διασκευές, με αρκετούς καλεσμένους, πιο σημαντικοί εξ’αυτων οι Arjen lucassen , Danny Cavanagh , Sharon den Adel.
Ο δίσκος ακούγεται πολύ ευχάριστα και έχει και κάποιες φοβερές στιγμές, που έγιναν σημεία αναφοράς στην καριέρα της Anneke , και τις τιμά στα ,ακουστικά κυρίως, live της, όπως τα “somewhere” (within temptation) ή “valley of the queens” (Ayreon).
Παρότι αρχικά είχε θεωρηθεί από αρκετούς ως ένα  “remake” του “air” , πλέον μπορούμε να πούμε ότι ,δικαίως μεν δεν είχε την βαρύτητα ενός νέου δίσκου, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα  ιδιαίτερου χαρακτήρα άλμπουμ της Anneke, το οποίο μπορεί να σταθεί και μόνο του (άλλωστε τα κομμάτια που βρίσκονται και στο “air” είναι μόλις πέντε και μάλιστα σε πολύ διαφορετική μορφή ).
Συνάμα, αποτελεί και την τελευταία σόλο δουλειά, που ,λόγω του ακουστικού χαρακτήρα της, κινείται ακόμη κατά κάποιον τρόπο στα ηχητικά νερά που την θέλει το παλιό  fan base της.


To “in your room” που είχε κυκλοφόρησε και αυτό το 2009, παρουσίαζε την Anneke εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν.
Σε pop rock στυλ (και σε σημεία, περισσότερο pop παρά rock), η Anneke φαίνεται να θέλει να προσεγγίσει ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, κυνηγώντας την εμπορική επιτυχία.
Με κομμάτια όπως το “hey okay” καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και αν ακούγεται ευχάριστα, υπάρχει μεγάλη απόσταση από τραγούδια τύπου “trail of grief” για παράδειγμα, ενώ και στιχουργικά τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Όταν κυκλοφόρησε αρχικά, είχα απογοητευθεί , κυρίως λόγω της ηχητικής κατεύθυνσης ,ωστόσο κρίνοντας το σήμερα, με την ασφάλεια που παρέχει η χρονική απόσταση από την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας του και λαμβάνοντας υπ'όψην την επανάκαμψη της Anneke,  βλέπω ένα όμορφο άλμπουμ, παρά τις έντονες αδυναμίες του.

Πέρα από κάποιες αχαρακτήριστες -πιο ποπ πεθαίνεις-στιγμές (“I want”), εδώ  υπάρχουν αρκετά ωραία  τραγούδια, όπως το όμορφο “sunny side up” , ή το ακόμη καλύτερο και up tempo  “physical” , “wide open” ή το υπέροχο “just fine” (συνεισφέρει συνθετικά και ο devin townsend).
Τις εντυπώσεις κερδίζουν φυσικά οι μπαλάντες , οι οποίες είναι ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν και το “adore” μπορεί να είναι ένα ωραίο κομμάτι, αλλά την παράσταση κλέβει το “wonder” το οποίο είναι η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ , ένα καταπληκτικό κομμάτι το οποίο είναι από τα καλύτερα τραγούδια  που έγραψε ποτέ η Anneke.
Σίγουρα η ηχητική κατεύθυνση που έχει πάρει η Anneke σε αυτό το δίσκο δεν είναι  η επιθυμητή , ενώ και η βελτίωση της σύνθεσης ,έστω και στο συγκεκριμένο ηχητικό πλαίσιο, θα ερχόταν λίγο αργότερα ("everything is changing") .
Έτσι είναι  μάλλον αυτονόητο οτι η κυκλοφορία αυτή απευθύνεται κυρίως στους φανατικούς οπαδούς της .
Ακόμα κι έτσι όμως, καταφέρνει να μας προσφέρει κάποιες πολύ ωραίες στιγμές , με μοναδικό όπλο την φωνή της, που είναι και πάλι εκπληκτική μάλλον σε ότι και αν τραγουδήσει.


Το τέταρτο και τελευταίο cd του πακέτου είναι το live album “live in Europe”.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει ζωντανά την Anneke ξέρουν ότι είναι εκπληκτική και πιθανότατα καλύτερη και από ότι είναι στο στούντιο  με αυτό το άλμπουμ να μην αποτελεί εξαίρεση και να είναι μια σημαντική προσθήκη στην δισκοθήκη μας.
Αποτελούμενο  κυρίως από τραγούδια του  “air” και “in your room”, ακούμε ένα πάρα πολύ καλό live δίσκο, οποίος κάνει και κάποια κομμάτια να ακούγονται καλύτερα ζωντανά, όπως το “my girl” ή το ”the world” ,ενώ ο ήχος του και κυρίως των τυμπάνων, είναι αρκετά «ζεστός» και live.
Εντύπωση προκαλούν τα τρία νέα κομμάτια με το δυνατό pop rock “fury” να είναι το καλύτερο , ενώ από κοντά ακολουθεί το επίσης πολύ καλό “laugh it out”, και το επίσης όμορφο "who i am" (κι εδώ συνυπογράφει ο devin townsend), ενώ τον δίσκο κλείνει νοσταλγικά το “shrink” από την εποχή των the gathering.


Στο πακέτο και συγκεκριμένα στο πρώτο cd (“air”) υπάρχει και το “notthemostprettygirl” bonus track,το οποίο μας είναι γνωστό από τα ακουστικά live sets.


Τα cd βρίσκονται σε vinyl replica θήκες (κοινώς «φακελάκια»), ενώ το μεγάλο και πλούσιο booklet τιμά και αυτούς που έχουν τις αρχικές εκδόσεις , αλλά και αυτούς που δεν τις έχουν,  μιας και  βασισμένο στα original booklets των δίσκων , περιέχει νέες φωτογραφίες από κάθε χρονιά , πρόλογο , στίχους και ξεχωριστή αναφορά σε κάθε δίσκο.


Συνολικά πρόκειται για ένα φοβερό box set,που τιμάει τους οπαδούς.
Φυσικά απευθύνεται  πρωτίστως σε αυτούς που δεν έχουν τους δίσκους , αλλά λόγω της προσιτής τιμής του ,ίσως  αφορά και αυτούς που έχουν τα άλμπουμ , καθώς  το bonus track , το πλούσιο booklet και η όμορφη θήκη, αποτελούν σίγουρα ένα μικρό κίνητρο.



 Γιώργος "Marooned"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου