ULI JON ROTH - Scorpions Revisited





Το να ξαναγράψω ότι ο Uli είναι ο καλύτερος είναι νομίζω περιττό.
Επίσης το ίδιο περιττό είναι να ξαναπούμε πόσο σπουδαίο ρόλο (πρωταγωνιστικό) έπαιξε στα θεϊκά πρώτα άλμπουμ των scorpions.

Παρότι αδιαμφισβήτητα λοιπόν, οι δίσκοι που έκανε ο Uli με τους σκορπιούς είναι και οι καλύτεροι της καριέρας του (και της καριέρας τους), σίγουρα δεν είναι οι μόνοι, καθώς είτε με το project των Electric sun , είτε  με τις σόλο δουλειές του, μας προσέφερε σπουδαίες (αν και όχι πολλές) κυκλοφορίες στην μετέπειτα πορεία του.

Από την άλλη ,είμαι συνήθως εντελώς αντίθετος με διάφορα συγκροτήματα που  επανηχογραφούν κάποιο κλασικό άλμπουμ τους, καθώς το θεωρώ αδύνατο να επαναφέρεις ένα συναίσθημα το οποίο και έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στην δημιουργία του δίσκου.


Με βάση αυτά τα δεδομένα (μου) , μπορώ αρχικά να αποκαλύψω την βάση με την οποία έκανα την κριτική μου απέναντι σε αυτό το διπλό άλμπουμ.


Καταρχήν εδώ δεν έχουμε επανηχογράφηση ενός δίσκου, αλλά μιας συλλογής τραγουδιών από τα 5 άλμπουμ της “Uli era” των scorpions  (και αυτό κάνει το πράγμα κάπως διαφορετικό) , τα οποία ο Uli αποφάσισε να ξανα ηχογραφήσει σε μία διπλή συλλογή

Επιπλέον, τα κίνητρα του, είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά των συγκροτημάτων που κάνουν παρόμοιες κινήσεις.
Η διαφορά είναι ότι πολλοί μουσικοί κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις επειδή δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, αλλά και επειδή θέλουν να στρέψουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους και να φουσκώσουν λίγο (ή πολύ) παραπάνω τα πορτοφόλια τους.

Ο Uli δεν ανήκει αυτούς.

Και για να το πούμε καθαρά, ο κόσμος ευθύνεται για αυτή την κυκλοφορία.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς;) μια ενδεχόμενη νέα δουλειά του Uli θα ήταν σίγουρα μια δουλειά αντιεμπορικού χαρακτήρα, όπως σχεδόν όλες όσες έχει κάνει, γι’αυτό και είναι πολύ πιο εύκολο για την οποιαδήποτε εταιρία να ασχοληθεί με την χρυσή εποχή του (scorpions) και να «πέσει» στα σίγουρα, αλλά και για τον ίδιο , όσον αφορά την παρόμοιου ύφους περιοδεία στην οποία βρίσκεται..


Ακούγοντας όμως το άλμπουμ δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς και πάλι το παίξιμο του μαέστρου.
Η μπαντα είναι καλή (βέβαια λείπει ο Klaus), η ηχογράφηση σχεδόν live (και αυτό είναι κάτι που αλλάζει σε σχέση με παρόμοια άλμπουμ), ενώ η επιλογή των τραγουδιών κρίνεται επιτυχημένη.
Το πολύ καλό στοιχειό είναι ότι έχουν διατηρηθεί από τα live τους κάποια «οργανωμένα» τζαμαρισματα, στα οποία ο Uli γράφει επικά σόλο, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιηθούν για νέο υλικό.

Το αρνητικό της υπόθεσης όμως είναι η χρησιμότητα της κυκλοφορίας..

Προσωπικά πιστεύω (και ακόμη απορώ γιατί δεν έγινε έτσι), πως ο Uli έπρεπε (όχι απλώς θα ήταν καλυτέρα, αλλά Έπρεπε) να κυκλοφορήσει live album από αυτή την περιοδεία , ειδικά από την στιγμή που και ο ίδιος έχει δηλώσει πως αυτό το άλμπουμ είναι το “scorpions revisited part 1” και το δεύτερο μέρος θα είναι ένα live DVD  από την περιοδεία (που λογικά θα είναι να το πιεις στο ποτήρι).

Ειδικά από την στιγμή που για πολλά χρονιά ο Roth δεν άγγιζε αυτό το υλικό στα live (από το 2004-5 άρχιζε να παίζει ξανά αυτά τα τραγούδια), θα ήταν σπουδαίο να είχαμε μια τέτοιου είδους ηχογράφηση.

Όπως και να έχει , ο δίσκος ακούγεται (πολύ) ευχάριστα, το παίξιμο είναι σπουδαίο, αλλά όταν θέλω να ακούσω αυτά τα κομμάτια, τα κλασικά άλμπουμ θα βάλω..

Περιμένουμε πως και πως το DVD και φυσικά ένα νέο studio album.  


George ''marooned''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου